HOME |   BIO |   ARTIKELEN |   VIDEO |   FOTO'S |   INTERVIEWS |   BOEKEN |   CONTACT        

Biografie

De menselijke soort
De eeuwige lokroep

 Marcel Roele

Politiek
Biologie
Sexeverschillen
Sociobiologie
Kloneren
Evolutietheorie
Genetica
Menselijk gedrag
Marcel Roele (1961-2011) was freelance publicist (onder andere voor HP/De Tijd), researcher (onder andere voor tv-documentaires) en spreker voor het bedrijfsleven en universiteiten.

Politicoloog
Hij studeerde af als politicoloog, maar specialiseerde zich daarna in de sociobiologie (het verklaren van menselijk gedrag met behulp van de evolutietheorie).

Auteur
Hij was auteur van drie boeken: De eeuwige lokroep: over seks, sekseverschillen en relaties; De mietjesmaatschappij: over politiek incorrecte feiten; en De menselijke soort. Als discussiegast trad hij af en toe op in tv- of radioprogramma's, bijvoorbeeld Buitenhof en Dinsdag Desmet.

Provocerend
Tot het meer provocerende deel van zijn oeuvre behoren artikelen over de invloed van genen en hormonen op verschillen tussen individuen, de seksen en etnische groepen in intelligentie, persoonlijkheidskenmerken en gezondheid.

Vrijheid
Roele was een groot voorstander van economische en persoonlijke vrijheid en spreekt zich consequent uit tegen vormen van overheidsdwang, censuur en beknotting van de rechten van het individu, die heden ten dage vaak vermomd gaan als maatregelen die 'voor ons aller bestwil zijn.'

Studie
Roele studeerde in 1989 aan de Universiteit van Amsterdam af als politicoloog. In datzelfde jaar hield hij zijn eerste voordracht voor een wetenschappelijk congres van de European Sociobiological Society (ESS), over sociobiologie en economie. Gedurende de jaren negentig verdiepte Roele zich in de coëvolutie van de menselijke natuur en cultuur en de toepasbaarheid van sociobiologie op culturele verschijnselen zoals religie (1), recht (2) en kunst (3). In diezelfde tijd was Roele  book review editor van de ESS Newsletter en het Journal of Social and Evolutionary Systems. Van 1995 tot 2000 was hij tevens bestuurslid van de ESS.

Vanaf 1994 was Roele vooral actief als free-lance wetenschapsjournalist. In eerste instantie voor Intermediair en Wetenschap, Cultuur en Samenleving. Later voor een breed scala van bladen en als vaste medewerker voor HP/De Tijd. Van 1999 tot 2002 had hij een wekelijkse pagina in het AD-Magazine. Hij verzorgde de research voor een aantal afleveringen van de populair wetenschappelijke tv-serie De Ontdekking (gepresenteerd door Menno Bentveld) en voor alle afleveringen van de gedragswetenschappelijke tv-serie het Gevoel van de Poel van Fons de Poel (met Justus van Oel als scriptschrijver). Verder maakte hij samen met Fons de Poel de tv-documentaire De Messias – over Pim Fortuyn.

Op basis van zijn publicaties was Roele te gast bij een breed scala aan tv-programma’s, variërend van Alle Dieren Tellen Mee tot Buitenhof en radioprogramma’s zoals De Avonden en Dinsdag Desmet. Roele werd ook regelmatig uitgenodigd als spreker voor universiteiten en het bedrijfsleven.

Sinds 2005 trad Roele vaak op als spreker namens de libertarische Stichting MeerVrijheid, waarbij hij pleitte voor vrijheid van meningsuiting, vrije schoolkeuze en in het algemeen vrijheid van interventie door de overheid.